Cukiernik
Opublikowano: 2020-03-01 17:56, Numer artykułu: 21298 , Autor: M.Orzechowska
Cukiernictwo jest zawodem, który wymaga znajomości tradycyjnych metod produkcji
wyrobów cukierniczych oraz nowoczesnych trendów.
Charakterystyka
Praca cukiernika polega na wytwarzaniu ciast, ciastek, tortów i deserów, a także na tworzeniu dekoracji. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Celem nadrzędnym tych czynności jest dostarczenie wyrobu o najlepszej jakości, wytworzonego zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Analiza rynku pracy potwierdza potrzebę kształcenia pracowników, którzy posiadaliby właściwe kwalifikacje w zawodzie cukiernik.
Przebieg nauki:
- czas nauki - 3 lata
- praktyka w:
szkolnej pracowni cukierniczej,
Przedsiębiorstwie Cukierniczym „Jutrzenka Colian” sp. z o.o.,
Spółdzielni Produkcji Spożywczej „Tosta”,
renomowanych cukierniach regionu, (dotyczy młodocianych pracowników) np.: Cukiernia „Sowa”, Cukiernia „Staropolska", Cukiernia „Kokosanka”, „Rzemieślnicza Awangarda” i inne .
Wymagane dokumenty
- badania określające zdolność do wykonywania zawodu (wydaje lekarz medycyny pracy),
- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Perspektywy zawodowe
Perspektywy po ukończeniu nauki są optymistyczne. Można:
- pracować w cukierni, hotelu lub restauracji,
- kontynuować naukę i zostać egzaminowanym technikiem technologii żywności,
- otworzyć własną firmę lub też zarządzać jakimś zakładem,
- ukończyć studia i zostać nauczycielem zawodu.