Przetwórca mięsa
Opublikowano: 2020-03-01 18:21, Numer artykułu: 21305 , Autor: M.Orzechowska
Produkcja przetworów mięsnych należy do rozwijającej się gałęzi gospodarki w naszym kraju.
Rynek pracy oczekuje na profesjonalnych przetwórców mięsa!
Charakterystyka
Do głównych zadań pracownika należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Głównym zadaniem wędliniarza jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas i wędlin oraz produkowanie mięsa z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach jak i nowoczesnych technologiach.
Podstawowe informacje:
- czas nauki - 3 lata,
- praktyka w Przedsiębiorstwie Drobiarskim „DROBEX” sp. z o.o.
Wymagane dokumenty
- badania określające zdolność do wykonywania zawodu (wydaje lekarz medycyny pracy),
- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Perspektywy zawodowe
Absolwent ma szerokie perspektywy pracy. Może:
- pracować w zakładach mięsnych
- kontynuować naukę i zostać technikiem technologii żywności,
- otworzyć własną firmę lub też zarządzać jakimś zakładem,
- ukończyć studia i zostać nauczycielem zawodu.