Przetwórca mięsa

Opublikowano: 2020-03-01 18:21, Numer artykułu: 21305 , Autor: M.Orzechowska
Produkcja przetworów mięsnych należy do rozwijającej się gałęzi gospodarki w naszym kraju.
 
Rynek pracy oczekuje na profesjonalnych przetwórców mięsa!
  
Charakterystyka
Do głównych zadań pracownika  należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości  o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Głównym zadaniem wędliniarza jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas i wędlin oraz produkowanie mięsa z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach jak i nowoczesnych technologiach.
 
 
Podstawowe informacje:
  • czas nauki - 3 lata,
  • praktyka w Przedsiębiorstwie Drobiarskim „DROBEX” sp. z o.o.
 
 Wymagane dokumenty
  • badania określające zdolność do wykonywania zawodu (wydaje lekarz medycyny pracy),
  • orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
 
Perspektywy zawodowe
 
Absolwent ma szerokie perspektywy pracy. Może: 
  • pracować  w zakładach mięsnych
  • kontynuować naukę i zostać  technikiem technologii żywności,
  • otworzyć własną firmę lub też zarządzać jakimś zakładem,
  • ukończyć studia i zostać nauczycielem zawodu.