Piekarz

Opublikowano: 2020-03-01 17:58, Numer artykułu: 21299 , Autor: M.Orzechowska
Piekarstwo należy do gałęzi gospodarki, w której poszukiwani są fachowcy o wysokich kwalifikacjach. 
 
Rynek pracy oczekuje na profesjonalnie wyszkolonych piekarzy. 
  
Charakterystyka
 
Do głównych zadań piekarza należy dostarczenie na rynek pieczywa o dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Aby otrzymać dobrej jakości pieczywo musi zadbać o surowce najlepszej jakości, a następnie przechować je w odpowiednich warunkach. Potem z tych surowców wytwarza ciasta na różne rodzaje pieczywa, kształtuje wyroby, wypieka z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz przygotowuje do sprzedaży. Piekarz wypieka nie tylko chleb i bułeczki. Potrafi również piec rozmaite ciasteczka, croissants itp. z różnych rodzajów ciast. Te tzw. „delikatne wypieki” powstają z ciasta francuskiego, drożdżowego lub też kruchego. 

 

 
Przebieg nauki
  • czas nauki - 3 lata
praktyka w:  
  • szkolnej pracowni piekarskiej,
  • Spółdzielni Produkcji Spożywczej „Tosta”,
  • renomowanych  piekarniach regionu, (dotyczy młodocianych pracowników) np.: Piekarnia  „7 Siódmiak” sp. z o.o., Piekarnia Piątkowscy, Piekarnia „Krys-And”, Piekarnia „Baton” - Dom Chleba i innych przedsiębiorstwach branży piekarskiej.
 
Wymagane dokumenty
  • badania określające zdolność do wykonywania zawodu (wydaje lekarz medycyny pracy),
  • orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
 
Perspektywy zawodowe
 
Perspektywy po ukończeniu nauki wyglądają bardzo dobrze. Można:
  • pracować  w piekarni, hotelu lub restauracji,
  • kontynuować naukę i zostać egzaminowanym technikiem technologii żywności,
  • otworzyć własną firmę lub też zarządzać jakimś zakładem,
  • ukończyć studia i zostać nauczycielem zawodu.