Piekarz
Opublikowano: 2020-03-01 17:58, Numer artykułu: 21299 , Autor: M.Orzechowska
Piekarstwo należy do gałęzi gospodarki, w której poszukiwani są fachowcy o wysokich kwalifikacjach.
Rynek pracy oczekuje na profesjonalnie wyszkolonych piekarzy.
Charakterystyka
Do głównych zadań piekarza należy dostarczenie na rynek pieczywa o dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Aby otrzymać dobrej jakości pieczywo musi zadbać o surowce najlepszej jakości, a następnie przechować je w odpowiednich warunkach. Potem z tych surowców wytwarza ciasta na różne rodzaje pieczywa, kształtuje wyroby, wypieka z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz przygotowuje do sprzedaży. Piekarz wypieka nie tylko chleb i bułeczki. Potrafi również piec rozmaite ciasteczka, croissants itp. z różnych rodzajów ciast. Te tzw. „delikatne wypieki” powstają z ciasta francuskiego, drożdżowego lub też kruchego.
Przebieg nauki
- czas nauki - 3 lata
praktyka w:
- szkolnej pracowni piekarskiej,
- Spółdzielni Produkcji Spożywczej „Tosta”,
- renomowanych piekarniach regionu, (dotyczy młodocianych pracowników) np.: Piekarnia „7 Siódmiak” sp. z o.o., Piekarnia Piątkowscy, Piekarnia „Krys-And”, Piekarnia „Baton” - Dom Chleba i innych przedsiębiorstwach branży piekarskiej.
Wymagane dokumenty
- badania określające zdolność do wykonywania zawodu (wydaje lekarz medycyny pracy),
- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Perspektywy zawodowe
Perspektywy po ukończeniu nauki wyglądają bardzo dobrze. Można:
- pracować w piekarni, hotelu lub restauracji,
- kontynuować naukę i zostać egzaminowanym technikiem technologii żywności,
- otworzyć własną firmę lub też zarządzać jakimś zakładem,
- ukończyć studia i zostać nauczycielem zawodu.