Technik technologii żywności
Podstawowym zadaniem przemysłu spożywczego i całej gospodarki żywnościowej jest prawidłowe i racjonalne wyżywienie ludności. Jest to rynek perspektywiczny, jeśli potrzebujesz stabilnej pracy, pomyśl o zawodzie technologa żywności. Jako technolog żywności możesz czuwać nad procesem przetwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych w gotowe produkty spożywcze i dbać o wysoką jakość produkowanej żywności. Ponadto zadaniem przemysłu spożywczego jest dostarczenie produktów zarówno o wysokiej wartości odżywczej, jak i dietetycznej oraz przygotowanych do spożycia tak, aby nie wymagały dużego nakładu pracy.
Technik technologii żywności zdobywa umiejętności oraz przygotowuje się do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- organizowania produkcji żywności,
- wytwarzania produktów spożywczych,
- kontrolowania i oceniania jakości żywności,
- nadzorowania pracowników produkcji,
- magazynowania żywność,
- wykonywania specjalistycznych analiz (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych,
PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Twoja wiedza i umiejętności pozwolą Ci na:
- kontynuowanie nauki na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności, dietetyka, towaroznawstwo,
- podjęcie pracy w nowoczesnych zakładach przemysłu spożywczego, wyposażone w zautomatyzowane linie produkcyjne,
- podjęcie pracy w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności - laboratoriach jakości żywności, sanepidzie,
- podjęcie pracy w placówki żywienia zbiorowego,
- zatrudnienie w poradniach dietetycznych,
- handel artykułami spożywczymi i dystrybucję żywności
Stanowiska pracy:
- referent ds. rozliczeń produkcji – dba o bieżące, rzetelne sporządzanie raportów z procesu produkcji,
- technolog – zajmuje się procesem produkcji, opracowaniem i wdrożeniem nowych receptur, wyszukiwaniem błędów i wprowadzaniem udoskonaleń w recepturach już istniejących
- laborant – dokonuje oceny organoleptycznej produktów; ocenia ich wygląd, zapach, smak, barwę, konsystencję, zawartość alkoholu, wody, tłuszczów, środków konserwujących itp. W tym celu posługuje się także specjalistycznymi urządzeniami
- kierownik – organizuje i kontroluje pracę podwładnych, szkoli pracowników, ocenia ich pracę, dokonuje rozliczeń zużycia poszczególnych materiałów, energii, dba o terminowe wykonywanie potrzebnych prac remontowych itp.
Dodatkowo uczniowie mogą uczestniczyć w zajęciach dodatkowych i projektach unijnych, których celem jest podniesienie jakości kształcenia oraz dostosowanie do potrzeb rynku pracy. Uczniowie realizujący projekty zdobywają nowe wiadomości i umiejętności z zakresu:
- Dietetyki
- Zasad żywienia człowieka
- Analityki i bezpieczeństwa żywności