Konferencja „Razem dla kształcenia zawodowego”

Opublikowano: 2021-11-23 23:42, Numer artykułu: 46720 , Autor: M.Orzechowska

                 

             W środę 27 października 2021 r. odbyła się w naszej szkole Konferencja p.n. „Razem dla kształcenia zawodowego - staże i praktyki dla uczniów przykładem efektywnej współpracy szkoły z biznesem”.  Uczestniczyli w niej przedstawiciele bydgoskich przedsiębiorstw i uczniowie, którzy realizowali projekt „Dzisiaj staż, jutro praca” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. W czasie konferencji były podejmowane zagadnienia związane z różnymi formami współpracy szkoły z zakładami pracy w zakresie kształcenia przyszłych kadr, korzyści z nich wynikające i bariery utrudniające tę współpracę.  Efekt synergii wynikający ze współpracy Zespołu Szkół Spożywczych ze środowiskiem lokalnych przedsiębiorców został omówiony przez Panią Barbarę Morawską. Stanowisko pracodawców w wystąpieniu p.t. „Pracownik Idealny - wymagania kompetencyjne pracodawców wobec kandydatów do pracy” zaprezentował prezes Przedsiębiorstwa Don-Trucking Pan Dariusz Hejnicki.  Staże od kuchni, czyli aspekty organizacyjno-techniczne staży i praktyk zostały przedstawione przez szkolnego koordynatora projektu „Dzisiaj staż, jutro praca” Panią Wiesławę Gwizdała-Różycką. Aby zapewnić uczniom optymalne warunki kształcenia i pozyskania przez nich niezbędnych kompetencji zawodowych, szkoła podejmuje szereg inicjatyw, które są realizowane dzięki ścisłej współpracy ze sferą lokalnego biznesu. Jedną z nich są staże i praktyki zawodowe w przedsiębiorstwach dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych w okresie wakacji letnich. Zakłady pracy włączając się w projekt, przygotowały dla uczniów stanowiska pracy, udzieliły pomocy w opracowaniu programów staży i wyznaczyły opiekunów dla stażystów, którzy wspierali uczniów w nabywaniu przez nich umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy. W stażach i praktykach brało udział 55 uczniów kształcących się w zawodach technik logistyk, technik technologii żywności, magazynier logistyk i cukiernik. Staże dla logistyków i magazynierów były zorganizowane w firmach: IVY Technology Poland, Leroy Merlin Sklep w Bydgoszczy, Don-Trucking, SPX FLOW. Technolodzy żywności odbywali swój staż w Przedsiębiorstwie Drobiarskim „Drobex”, natomiast cukiernicy w zakładach Cukiernia SOWA, Lodziarnia Grażyna Żak, „Piekarnia Piątkowscy”, „Piekarnia-Cukiernia Krzysztof Poćwiardowski”.  O swoich pierwszych doświadczeniach zawodowych opowiadali uczniowie. W przygotowanych prezentacjach p.t. „Czego nauczyliśmy się na stażach i praktykach” przybliżyli historię i profil działalności zakładów pracy oraz przedstawili nabyte umiejętności zawodowe. Dzięki możliwości odbycia stażu w technologicznie dobrze wyposażonych i nowocześnie zarządzanych przedsiębiorstwach, uczniowie zdobyli dodatkowe atuty ułatwiające im w przyszłości podjęcie pracy w wykształconym zawodzie.

 

          Dla szkoły współpraca z przedsiębiorstwami oznacza podniesienie rangi kształcenia zawodowego, które w ten sposób staje się odpowiedzią na realne potrzeby pracodawców w zakresie wykwalifikowanej kadry oraz daje możliwość korzystania przez uczniów z najnowocześniejszych technologii, specjalistycznego oprogramowania i doradztwa praktyków z branży. Dla pracodawców korzyścią jest pozyskanie w przyszłości pracowników, którzy znają już podstawy działania firmy, zasady organizacji pracy i potrafią wykonać konkretne zadania. Dodatkowym benefitem wynikającym z współuczestniczenia przez pracodawców w kształceniu zawodowym jest wywieranie realnego wpływu na jego kształt i jakość.

Za udzielone wsparcie i zaangażowanie na rzecz kształcenia zawodowego Pani Dyrektor Anna Janecka wręczyła podziękowania przedsiębiorstwom uczestniczących w projekcie.

 

 Wiesława Gwizdała-Różycka i Barbara Morawska