Potrójny sukces naszych uczniów!
Laureaci XXII Olimpiady Wiedzy o Żywności wyłonieni
18 i 19 marca 2021 r. odbył się etap centralny XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Z uwagi na panującą pandemię, przebiegał w formie on-line.
Swoją wiedzę sprawdziło 63 uczniów szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych z całego kraju.
Wśród uczestników walczących o najwyższe tytuły w Polce - troje uczniów „Spożywczaka”.
Przez dziewięćdziesiąt minut uczniowie odpowiadali na siedemdziesiąt pięć pytań testowych opracowanych przez Komitet Naukowy, złożony z wykładowców akademickich Katedry Jakości i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Rozwiązując test sprawdzali swoją wiedzę z zakresu technologii żywności, analizy żywności, mikrobiologii, techniki i przedmiotów ekonomicznych.
Po napisaniu testu wyłoniona grupa 13 laureatów uczestniczyła w quizie, odpowiadając na pytania z 3 bloków tematycznych: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Wśród nich cała trójka „Spożywczaka”.
Ostatecznie,
Karol Siemianowski z klasy IV T - zdobył V miejsce,
Marta Gaca z klasy II T
i
Wiktoria Ferenz z klasy II T -zajęły ex aequo VIII miejsce w kraju.
Cała „złota trójka” zdobyła tytuł Laureata Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy
o Żywności.
Karol, Marta i Wiktoria oprócz nagród rzeczowych otrzymują zaświadczenie, na podstawie którego będą zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego ich kwalifikacje w zawodzie oraz indeksy na wyższe uczelnie w całym kraju.