Potrójny sukces naszych uczniów!

Opublikowano: 2021-03-29 15:00, Numer artykułu: 38277 , Autor: M.Orzechowska

 

 

Laureaci XXII Olimpiady Wiedzy o Żywności wyłonieni

 

 

18 i 19 marca 2021 r. odbył się etap centralny XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Z uwagi na panującą pandemię, przebiegał w formie on-line.

 

 Swoją wiedzę sprawdziło 63 uczniów szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych  z całego kraju.

 

Wśród uczestników walczących o najwyższe tytuły w Polce - troje uczniów „Spożywczaka”.

 

Przez dziewięćdziesiąt  minut uczniowie odpowiadali na siedemdziesiąt pięć pytań testowych opracowanych przez Komitet Naukowy, złożony z wykładowców akademickich Katedry Jakości i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Rozwiązując test sprawdzali swoją wiedzę z zakresu technologii żywności, analizy żywności, mikrobiologii, techniki i przedmiotów ekonomicznych.

Po napisaniu testu  wyłoniona grupa 13 laureatów uczestniczyła w quizie, odpowiadając na pytania z 3 bloków tematycznych: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

 

Wśród nich cała trójka „Spożywczaka”.

 

Ostatecznie,

 

Karol Siemianowski  z klasy IV T  - zdobył V miejsce,

Marta Gaca z klasy II T

i

Wiktoria Ferenz  z klasy II T  -zajęły ex aequo VIII  miejsce w kraju.

 

Cała „złota trójka” zdobyła tytuł Laureata Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy
o Żywności.

 

Karol, Marta i Wiktoria oprócz nagród rzeczowych otrzymują zaświadczenie, na podstawie którego będą zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego ich kwalifikacje w zawodzie oraz indeksy na wyższe uczelnie w całym kraju.