Staż w Hiszpanii - Erasmus
Czy wiecie, jak piękna jest Hiszpania?
Jesteśmy tu już drugi tydzień. Pracujemy w lokalnych cukierniach, restauracjach i firmach cateringowych. Poznajemy kuchnię śródziemnomorską, z jej najlepszymi składnikami, takimi jak: oliwa z oliwek, papryka, soja, słodka cebula i owoce morza. Smakujemy potrawy serwowane tutaj, na przykład: tortilla española, aliñao, ratatouille, paella i churros. Uczymy się wymowy hiszpańskich nazw. W drodze do pracy towarzyszy nam widok ośnieżonych szczytów Sierra Nevada. A w wolnym czasie płyniemy statkiem, podziwiając pływające z nami delfiny, przemierzamy najpiękniejszą drogę w Europie, biegnącą wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego, tzw. Costa del Sol, zbieramy muszelki na plaży, żeby za chwilę podziwiać plażę Malagi ze wzgórza Gibralfaro. Czy wiecie, że w Granadzie ludzie nadal żyją w jaskiniach na stokach Sacromonte? Aby doświadczyć w pełni piękna Granady trzeba wybrać się do dzielnicy Albaicin. Stąd rozpościera się niepowtarzalny widok na Alhambrę – pałac arabski ze wspaniałymi ogrodami, które wcześniej zwiedziliśmy. Wieczorem kolejna uczta dla duszy – pokaz tańca flamenco. Już znamy historię flamenco i jego symbolikę, znaczenie poszczególnych gestów, czy strój tancerzy. Niestety, zbliża się już czas naszego powrotu do Polski. Do zobaczenia w szkole!
15 uczennic naszej szkoły, uczących się w zawodach technik technologii żywności i cukiernik, odbywa dwutygodniowy staż zagraniczny w Granadzie (Hiszpania) w ramach projektu „Europejskie doświadczenie – wskaźnikiem zawodowych perspektyw”. Dziewczęta praktykują w lokalnych cukierniach, restauracjach i firmach cateringowych. Podczas stażu uczennice zaznajamiają się ze specyfiką pracy w tych przedsiębiorstwach, doskonalą kompetencje społeczne i językowe. Dziewczęta poznają również kulturę Hiszpanii, biorąc udział w wycieczkach do Malagi, na Gibraltar i zwiedzając Granadę.
/stażystki praktykujące w zawodach: technik technologii żywności i cukiernik wraz z opiekunami - B.Morawska, Z.Komkowska