Tydzień biotechnologii na Politechnice Bydgoskiej

Opublikowano: 2022-06-15 10:33, Numer artykułu: 55245 , Autor: M.Orzechowska

 

W dniu 22.04.2022r uczniowie klasy 3Tp w zawodzie technik technologii żywności, w ramach „Tygodnia Biotechnologii na Politechnice Bydgoskiej” wzięli udział w zajęciach warsztatowych z tematyki:

  • „Fabryka roślin in vitro”,
  • Ø „Biologia komórki roślinnej”,
  • Ø „Izolacja DNA z roślin”,
  • Ø „Mikroorganizmy w środowisku i żywności pochodzenia roślinnego”.

Każdy z uczestników miał możliwość praktycznie rozwijać swoje umiejętności biologiczne poprzez uczestnictwo w zajęciach przeprowadzonych w każdej z pracowni z każdej tematyki.

Uczniowie zapoznali się m.in. z technikami biotechnologicznymi tj. izolacją DNA, techniką PCR, mikrorozmnażaniem roślin.

Przygotowywali samodzielnie preparaty z grzybów pochodzących z żywności i roślin, komórek roślinnych i obserwowali te preparaty pod mikroskopem.

 

Ponadto zdobyli również wiedzę teoretyczną podczas wykładu dotyczącego Biotechnologii XXI wieku. Dziękujemy Katedrze Biotechnologii Rolniczej PBŚ za zaproszenie i miłe przyjęcie.

 

/Karolina Majewska