Tydzień biotechnologii na Politechnice Bydgoskiej
W dniu 22.04.2022r uczniowie klasy 3Tp w zawodzie technik technologii żywności, w ramach „Tygodnia Biotechnologii na Politechnice Bydgoskiej” wzięli udział w zajęciach warsztatowych z tematyki:
- „Fabryka roślin in vitro”,
- Ø „Biologia komórki roślinnej”,
- Ø „Izolacja DNA z roślin”,
- Ø „Mikroorganizmy w środowisku i żywności pochodzenia roślinnego”.
Każdy z uczestników miał możliwość praktycznie rozwijać swoje umiejętności biologiczne poprzez uczestnictwo w zajęciach przeprowadzonych w każdej z pracowni z każdej tematyki.
Uczniowie zapoznali się m.in. z technikami biotechnologicznymi tj. izolacją DNA, techniką PCR, mikrorozmnażaniem roślin.
Przygotowywali samodzielnie preparaty z grzybów pochodzących z żywności i roślin, komórek roślinnych i obserwowali te preparaty pod mikroskopem.
Ponadto zdobyli również wiedzę teoretyczną podczas wykładu dotyczącego Biotechnologii XXI wieku. Dziękujemy Katedrze Biotechnologii Rolniczej PBŚ za zaproszenie i miłe przyjęcie.
/Karolina Majewska