Wycieczka do Chojnic
W dniu 9.11.2022 r odbyła się międzyklasowa wycieczka zawodoznawcza do mleczarni w Chojnicach. W wycieczce brały udział klasy II Tp i III Tp oraz uczniowie z klas I Tp, IV T oraz IV Tp.
W mleczarni dzięki uprzejmości i zaangażowaniu głównego technologa uczniowie mieli możliwość poznać technologię produkcji serów twardych. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od przebrania od stóp do głów, ponieważ w zakładzie przestrzegany jest reżim sanitarny. Choć byliśmy przygotowani to zakład udostępnił nam jednorazową odzież. Mieliśmy możliwość zobaczyć w jakim systemie dostarczane jest mleko do zakładu, jakim wymogom musi odpowiadać żeby było przyjęte do produkcji, jakie i w jaki sposób wykonuje się badania jakościowe mleka. Uczniowie ze starszych klas znali rodzaje badań i ich przebieg z lekcji analizy żywności, dla nich był to sprawdzian zapamiętanej wiedzy ze szkoły i konfrontacja z systemem badań w zakładzie. Uczniowie mieli okazję zobaczyć każdy z etapów technologicznych przygotowania mleka do przerobu, etapy fermentacji, formowania, dojrzewania i konfekcji serów. Są to nowoczesne linie w pełni zautomatyzowane nie wymagające dużego nakładu fizycznej pracy osób zatrudnionych. Pobyt w zakładzie zakończył się zwiedzeniem laboratorium w dziale badania jakości serów i degustacją.
Kolejnym etapem wycieczki była wizyta w gospodarstwie rolnym specjalizującym się w produkcji mleka. Ta cześć wycieczki również obfitowała w ogrom wiedzy. Uczniowie poznali całkowicie zmechanizowany system chowu krów i udoju mleka.
Finałem wycieczki była wspólna biesiada przy grillowanej kiełbasce, cieście, kawie i herbacie.
M.Czarnecka